Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda Körmend

Kezdőlap Bemutatkozás Hírek Névadónkról Óvodánk kívül-belül Kapcsolat

 


 

 
FOTÓTÁR
 
Alapítványunk
 
Kompetencia
 
Különös közzétételi lista
 
Mi a logopédia?

mi a logopédia?

 

            A laikus számára, ha azt a szót hallja, hogy logopédia, akkor egyből a pösze gyerek jut eszébe. Azonban a logopédia ennél összetettebb, bonyolultabb dolog.

 

            A logopédus – gyógypedagógus, ezen belül is lehet logopédus tanár, terapeuta, vagy egyszerre mindkettő is, attól függően, hogy a képzés során mely szakokat vette fel.

            A logopédus a következő területeken szerez ismereteket, gyakorlati tapasztalatokat:

            - artikulációs problémák (pöszeség különböző típusai, súlyossági fokai)

            - megkésett beszédfejlődés (3-4 évesen még nem vagy alig beszélő gyermekek, de az újabb kutatások szerint már megkésettnek számít a 1,5 évesen nem beszélő gyermek is)

            - orrhangzósság (ajak- és szájpadhasadékosok)

            - dadogás

            - hadarás

            - dysphónia (rekedtes beszéd)

            - dyslexia prevenció

            - dyslexia reedukáció

            - tanulási zavarok megelőzése ill. tanulási zavarokkal küzdő gyermekek fejlesztése

            - grafomotoros ill. pszichomotoros fejlesztés

            - afázia (valamely agyi katasztrófa hatására a beszéd újratanítása)

            A logopédus dolgozhat közalkalmazottként az oktatásban ill. az egészségügyben is foglalkoztatják őket.

            A logopédus minden év szeptemberében az óvodákban a tanköteles korú gyermekek körében végez artikulációs vizsgálatot (pöszeség) illetve igény és lehetőség szerint szűri a dyslexia veszélyeztetettséget is. Az iskolákban már a tanítók megfigyelésére támaszkodva végzi el az artikulációs vizsgálatot az 1. és 2. osztályokban, esetleg magasabb évfolyamokon. Bár, ha a tanuló előzőleg már járt foglalkozásra, akkor annak 3., 4. osztályra rendeződnie kell.

Szakértői javaslattal rendelkező (SNI-s) dyslexiás, dysgraphiás tanulóknál egyéni (1-2 fős) foglalkozások tartása hatékony, abban az esetben, ha a heti 2-3 alkalom megvalósulhat.

           

Az artikulációs zavar fajtái:

                                                           - egy hangcsoportra terjed ki ( sz-z-c hibás ejtése)

                                                                       részleges pöszeség

                                                           - több hangcsoportra terjed ki ( sz-z-c; s-zs-cs, ty-gy-ny)

                                                                       általános pöszeség

                                                           - alália (adott hangot nem ejti ki, pl. róka=óka

                                                           - dyslalia (torzan ejti a hangot pl. uvuláris r használata)

                                                           - paralalia (más hangot ejt, pl. róka= jóka v. lóka

 

            A logopédiai foglalkozások 45 percesek, de súlyosság és a gyermek kora szerint változtatható. Optimális esetben egy foglalkozáson 4 gyermeknél több nem vesz részt, de minél kevesebben vannak, annál hatékonyabb és eredményesebb a munka.

A csoportba osztásnál figyelembe kell venni az azonos beszédhibákat, a beszédhibák súlyossági fokát. A csoportot keverni nem lehet, mivel másra van szüksége egy pösze, másra egy dadogó, s másra egy prevenciós gyermeknek. A megkésett beszédfejlődésű gyermeknél már a tanköteles kor előtt el kellene kezdeni a fejlesztést.

                                                                                                          Merklin Erika

                                                                                                             logopédus

 

 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Olvasnivaló
 
site inf.

Legyen ez a kezdőlapom!


ritook@freemail.hu

 
Számláló
Indulás: 2006-10-17
 
Alapítványunk számlaszáma: 72100275-11087663. Köszönjük segítségét a gyermekek nevében!

 

 

 

Karácsonyra szép AJÁNDÉK egy Személyre szóló asztrológiai elemzés! Kinyomtatva és bekötve örök emlék marad!    *****    ***MUNKALEHETÕSÉG!*** Új cég, új lehetõség, ingyenes regisztráció! Ugye tudod, mit jelent elsõk között lenni...?!    *****    A legfrissebb videojátékokról olvashatsz híreket! Elemezzük a Call of Duty sorozat legújabb részét World War II    *****    A RENDKÍVÜLI horoszkóp akciók Karácsonyig tartanak,most rendelj saját illetve szeretteid részére elemzéseket. Kattints    *****    Blog, Videojátékok, Szórakozás, Technika! Call of Duty: WWII és sok más!    *****    Légy te is egy Új Márka Elsõ tagjai között ahol Azonnali 28%haszonhoz juthatsz!Részletek:huncalifeandme@gmail.com    *****    Nyerj akár 1 millió forint értékû bitcoint. A játék ingyenes.    *****    Tudtátok, hogy a Csiga-biga gyerekdalban eredetileg szó sincs tûzrõl?    *****    LEGYÉL FARMASI TANÁCSADÓ VAGY VEZETÕ! OTTHONI MUNKA, MAGAS KERESETI LEHETÕSÉGGEL! HA MOST CSATLAKOZOL, MÉG NYERHETSZ IS!    *****    Mi mennyi 2018 - Árak, változások 2018 - minimálbér, családi pótlék, adókedvezmények 2018    *****    Légy te is a Farmasi csapaom tagja!!!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    A Dynasty és a TVD 8.évadából megismert színésznõ, Nathalie Kelley elsõ hazai rajongói lapja. KATT! KATT! KATT!    *****    WISE-VOGUE | SZISSZ ÉS KLAU BEAUTY-FASHION BLOGJA TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA // WISE-VOGUE    *****    Charmed - Új külsõ - Még több tartalom - Még több információ, érdekesség - CHARMED - Bûbájos boszorkák - Varázslat - Cha    *****    Karácsonyra AJÁNDÉKOZZ szeretteidnek, barátaidnak SZEMÉLYRE SZÓLÓ HOROSZKÓP ELEMZÉST 3 ÉVES ELÕREJELZÉSSEL!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Felszálló holdcsomópont,Chiron, Lilith 2000 Ft. + ingyenes konzultáció. Most!    *****    Szerinted melyik könyvet kellene elolvasnom? Melyik film érdemes arra, hogy megnézzem? - Mementoim.Blogspot.hu    *****    Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok - Exkluzív Karácsonyi Ajándékok