Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda Körmend

Kezdőlap Bemutatkozás Hírek Névadónkról Óvodánk kívül-belül Kapcsolat

 


 

 
TAGINTÉZMÉNYEINK
 
FOTÓTÁR
 
Alapítványunk
 
Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató

 

 
Programok

A csoportok előre meghatározott napirend szerint élik az életüket, melybe szervesen illeszkednek az ünnepek is.
Ilyenek a születésnapok megünneplése, kirándulások, anyák napi ünnepségek, évzárók, nagycsoportosok búcsúztatása, stb.
Emellett természetesen óvodai szinten is jelen vannak az ünnepek, melyek színesítik, gazdagítják az óvodai életet. Ezekre a csoportok külön-külön készülnek, végül a közös, együttes ünneplés teszi igazán teljessé ezeket az alkalmakat. Vannak olyan ünnepek, amelyek a gyermeki sajátosságok figyelembe vételével csoporton belül zajlanak, zárt ünneplést igényelnek.

ZÁRT ÜNNEPEINK:

-       Egészségnevelési hét. Ősszel vagy tavasszal egy egész héten keresztül zajlik, minden nap valamilyen egészséges életmóddal kapcsolatos programon vesznek részt a gyerekek, naponta egészséges étkek kerülnek a gyerekek asztalára. Zöldség- és gyümölcssalátát készítenek, falatkákat sok zöldséggel, sajttal, melyeket természetesen elfogyasztanak. Az óvoda védőnőjének és szájhigiénikusának bevonásával diafilmvetítésen és vetélkedőn vehetnek részt, ahol a jutalom csokoládé és cukor helyett, gyümölcs, zöldség, matrica vagy színező. Egészséges életmóddal kapcsolatos mesével készül a Bóbita Bábcsoport, mely természetesen hozzátartozik ennek a hétnek az eseményeihez is. A zöldségekből, gyümölcsökből különböző alkotások készülnek, melyeket az óvoda folyosóján kiállítunk. A nagycsoportosok sorversenyeken mérhetik össze erejüket, majd a hét utolsó napján vidám zöldség-gyümölcskavalkád várja a tornateremben a őket, ahol csoportonként bemutathatják tudásukat gyümölcsökről, zöldségekről szóló versikékkel, dalos játékkal.

 

          -       Mikulás-várás. December 6-án reggel a Mikulás már a bejárati ajtóban néhány vállalkozó kedvű krampusszal várja a gyerekeket. Amikor már mindenki megérkezett, ellátogat a csoportokba, ahol a gyerekek dalokkal, versikékkel, rajzokkal fogadják őt. Természetesen a megelőző napokban, ráhangoló jelleggel bábműsort is megtekinthetnek a gyerekek.

 

 

-       Adventi készülődés. Óvodánk az ünnepre való rákészülést, ráhangolást vállalja, abból a meggondolásból, hogy a karácsony elsősorban családi ünnep. Ebben az időszakban adventi koszorút készítünk, melyen mindennap gyertyát gyújtunk. Közben adventi történeteket hallgatnak, karácsonyi dalokat énekelnek a gyerekek. Luca-napi búzát ültetünk, karácsonyi ajándékot és karácsonyfadíszeket készítünk. Részt veszünk a hagyománnyá vált Adventi Játszóházban, majd a Jókívánságok napján karácsonyi hangversenyt hallgatunk. Az ünnep napján szép ruhába öltözünk, közös karácsonyfát állítunk, amely alatt minden csoport megtalálja az ajándékait.

 

 

-       Farsang. Ezt az időszakot lázas készülődés előzi meg, mindenki titkolózik - még az óvó nénik is! -, hogy milyen jelmezbe bújik. Álarcokat, bohócokat készítünk, bevásárolunk a mulatsághoz. Majd a farsang napján beöltözünk, és először csoportonként mulatunk, aztán csoportról-csoportra járva végül a tornateremben gyülekezünk, és vidám, hangos mulatozással temetjük el a telet.

-       Húsvét. Felelevenítjük a húsvéti szokásokat, tanulunk locsolóverset, nyuszis dalokat, barkácsolunk az ünnephez kapcsolódó ajándékokat, eszközöket, tojásokat festünk. Az elmaradhatatlan bábelőadást megnézhetik a gyermekek, játszóházat szervezünk csoportonként, s végül megkeressük az udvaron a bokorba rejtett ajándékokat. 

-       Év végi kirándulások. Immár hagyománnyá vált, hogy a nagycsoportos korú gyermekeket az óvodában működő alapítvány segítségével elvisszük autóbusszal kirándulni (Jeli Arborétum, Őrségi nemzeti Park). Ezen kívül a csoportok közeli helyekre is szerveznek kirándulásokat, ahová minden kisgyermek elmehet, és jól érezheti magát. (Várkert, Rába-part...)

-       Gyermeknap. A csoportokban vidám, játékos délelőtt zajlik, versenyjátékok, tréfás vetélkedők színesítik a napot. Gyakran sikerül a Tűzoltóautókat, Rendőrautókat is beinvitálni egy kis bemutatóra. Bábműsort nézhetnek a gyerekek, és természetesen a gyermeknapi fagylalt és ajándék sem maradhat el.

 

Az emúlt években bővítettük a zárt ünnepek sorát a következő nevezetes  programokkal:

-Szüret témahét. Szeptember utolsó heteiben zajlik.
A témahét célja: 
 A szüret, mint népszokás felelevenítése, érzelmi összetartó ereje, anyanyelvi-, és mozgásfejlesztés. Bővüljön a gyermekek ismerete a szüretről. Erkölcsi ítéletek megfogalmazása a mese kapcsán. A  pozitív  és  negatív érzelmek,  vágyak megfogalmazása.
A témahét lezárásaként a szőlő feldolgozásának munkafolyamataival ismerkedhetnek a gyerekek (szemezés, darálás, préselés), melynek eredményeképpen finom mustot kósolthatunk, és vidám szüreti mulatságon rophatjuk a táncot, végül zajos felvonulással "kedveskedünk" a környező utcák lakóinak. 

 

Állatok világnapja. A csoportok különféle módon dolgozzák fel a témahetet, mely köré közös programokat is tervezünk. Pl. kirándulás az Őrségi Nemzeti Parkba, vagy egy közeli farmra. Az elmúlt évben a kőszegi Chernel-kertben működő Madárvédelmi Mentőközpont munkatársai hoztak két mentett madarat erre az alkalomra, melyet a kisgyermekek is megtekinthettek. 

 

-Liba-hét, Márton nap.  Márton napja (november 11.) környékére tervezzük.

    A témahét célja: A Márton-napi legenda és a hozzá kapcsolódó néphagyományok megismerése, eljátszása, szokások felelevenítése és ismételt átélése. 
Értelmi képességek fejlesztése tevékenységbe és játékba ágyazva.

    Kétévente -az Adventi jászóházzal váltakozva-  a Szülőknek is nyitottá tesszük a programot, ahol lámpások, egyéb Márton naphoz kapcsolódó eszközök készülnek, mely délután végén a Márton napi lámpás felvonulás sem maradhat el.

 

- Víz világnapja. Minden évben március 22. környékén témahetet tervezünk e nevezetes esemény köré. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére.

    A Bereki Bárkás Egylet szervezésében interaktív programon veszünk részt a Rába parti Csónakházban, mely minden esztendőben sikeres program.

 

- Föld napja. Április 22. Élőhelyünk, környezetünk megóvása valamennyünknek, különösen a felnövekvő nemzedéknek rendkívül fontos! 
Az óvodában ezen a héten Földünk megóvásával is foglalkozunk. Beszélünk a gyerekeknek a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról.
Ez alkalomból újrahasznosítható anyagokból várjuk azon játékokat, melyeket otthon, a vállalkozó családok együtt elkészítenek erre az alkalomra, melyeket aulánkban kiállítunk és díjazunk.

 

- Madarak és Fák napja.  Több, mint 100 éves hagyomány Magyarországon, minden év május 10-én ünnepeljük. A hagyomány célja, hogy felhívja a társadalom, különösen a fiatalabb korosztály figyelmét az őket körülvevő élővilágra és a természetvédelem fontosságára.

    Várkerti interaktív játékokat tervezünk erre a hétre, illetve állatkerti kirándulást is szerveztünk már a veszprémi és győri állatkertbe. 

 

 

 

 

NYITOTT PROGRAMJAINK:
- Játszóházak.
 Minden csoportban más időszakban szervezzük, általában egy-egy ünnep körüli napot választunk. Éppen ezért lehetnek őszi játszóházak, melyeken elsősorban őszi termésekből készítenek a szülők gyermekeikkel együtt bábokat, figurákat, más egyéb alkotást. Téli játszóházaink általában az adventi időszakra esnek, ezeken adventi koszorúk, gyertyatartók, asztali díszek, karácsonyfadíszek vagy akár mézeskalács-figurák készülnek. Az ötletek tárháza szinte végtelen...Tavasszal Húsvét környékén várjuk a szülőket közös játszóházba, ahol tojásfestés számtalan technikával, húsvéti üdvözlőlapok készítése, egyéb dekorációk alkotása szerepel. Ezen kívül az immár hagyományossá vált Adventi Játszóház óvodai szintű, ahol az óvónők és gyermekek kis hangulatkeltő műsorral is kedveskednek a szülőknek,  a földszinten lévő csoportok pedig más és más tevékenységnek adnak helyet. Van, amelyikben mézeskalács sütés, diszítés folyik, van, ahol adventi koszorú készül, de lehetősége van a szülőknek gyertyát, üdvözlőlapot, karácsonyfadíszeket, asztali díszeket és más hasonló, az ünnephez kapcsolódó alkotásokat is készíteni.


- Pöttöm klub. A leendő óvodásokat és szüleiket várjuk ezeken a tavaszi napokon az óvodai beíratást megelőző időszakban. Arra hivatott, hogy megkönnyítse a szülők óvodaválasztását, hisz betekintést nyerhetnek óvodánk életébe, tárgyi- és személyi feltételeit megismerhetik, s vidám, játékos délelőttöket ígérnek a kicsiknek.


 - Anyák napja. Korcsoportonként másként zajlik, attól függően, hogy a gyermekek készülnek-e évzáróra május végén, vagy anyák napjára hívják el az édesanyákat. Amennyiben az évzáróműsorra készülnek, az édesapákat vonjuk be a titkos készülődéhez. Verseket, dalokat tanulunk, ajándékot készítünk, majd a közösen megvásárolt vagy nevelt virágot az édesapa segítségével hazaküldjük, hogy gyermeke otthon köszönthesse fel édesanyját. Ha a többségben kiscsoportos korú gyermekek vannak a csoportban, akkor május első vasárnapja előtt meghívják az édesanyákat, s verssel, dalokkal, kis műsorral kedveskednek a  vendégeknek.

- Évzáró, nagycsoportosok búcsúztatása.Rendszerint május végén, június elején adnak számot a csoportok az évben tanult versekből, énekes játékokból, mesékből összeállított műsorban. Az évzáró végén a kisebbek verssel, virággal elbúcsúztatják iskolába induló társaikat, akik ajándékkal kezükben, verssel, énekkel búcsúznak el az óvodától, csoporttársaiktól, óvó néniktől. 

- Gyermeknap, családi nap.Elmúlt esztendőkben egy-egy szombat délutánra szerveztünk több programból álló, vidám gyermeknapot. Múlt évben hosszas gyűjtögetés eredményeképpen új, modern, EU-szabványnak megfelelő mozgásfejlesztő játékokat avattunk.  Ezen a napon színes programok, vadpörkölt, pogácsa, jégkrém, üdítő, sok-sok játék várta a gyermekeket és szüleiket. 2006. június 17-én megtartottuk az első nagyszabású Családi napot, melyen az egészséges életmódhoz kapcsolódó programok közül választhattak az érdeklődők. Reformételek kóstolása, zöldségszobrászat, versenyjátékok, fakultatív csoportok bemutatói, ügyességi játékok, légvár, lovaskocsikázás stb. szerepelt  a kínálatban. Az elmúlt nevelési években megismételtük - hagyományossá tettük- ez a programunkat is, mely mindig nagy sikert arat Szülők és gyermekek körében egyaránt.

 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Olvasnivaló
 
Kompetencia
 
Különös közzétételi lista
 
Számláló
Indulás: 2006-10-17
 
Alapítványunk számlaszáma: 72100275-11087663. Köszönjük segítségét a gyermekek nevében!

 

 

 

AMWAY AKCIÓ! Csatlakozz hozzám és egyszeri 5.333 Ft os kuponban részesülsz! Munkalehetõség! AMWAY termékek elérhetõ áron    *****    Anime, manga, videojátékok, könyvek, japán és holland kultúra. Ha ezek mind érdekelnek, látogass el az oldalamra.    *****    35 éves a világ egyik legnagyszerûbb játéka, a Super Mario Bros. 3! Ennek alkalmából írtam egy retrospektív cikket.    *****    Megújultunk! Új köntösben a Mesetár! Gyere, és nézz be hozzánk!    *****    A legfrissebb információk a frissen megjelent Super Mario Bros. Wonder-rõl, de szinte mindegyik Mario játék jelen van.    *****    A legfrissebb információk a két kiváló japán énekesnõrõl Hayashibara Megumi-ról, Okui Masami-ról és saját projektjeikrõl    *****    Kritika a 13 év után visszatért Nox legújabb albumáról, a Fõnixrõl.    *****    farkasmetal--Lakatos munka- Haidekker kerítés- Haidekker kapu-farkasmetal- Lakatosmunka- Kerítés-Épületlakatos-    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell nézni.Nézz bele Te is ebbe a csodás tükörbe! Szeretettel várlak.    *****    A legfrissebb információk az új Haikyuu!! movie-ról itt olvasható! Anime Odyssey!    *****    Ha neked is bejött az F-Zero 99, de túl sok nehézséget okoz, itt olvashatsz néhány tippet és trükköt, hogy jobban menjen    *****    A manga alapján a Migi to Dali ígérkezik a 2023 õszi szezon legrejtélyesebb animéjének. Érdemes lesz megnézni.    *****    Közel 20 év után visszatért az F-Zero sorozat. És micsoda visszatérés volt! Olvass róla itt.    *****    Mindenkinek kedvezõ árakkal, születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, gyermek és gyermektervezési horoszkóp! Kattints    *****    A Super Mario Bros. Movie az idei év egyik legjövedelmezõbb animációja. De vajon annyira jó is? Olvass róla itt.    *****    A Gran Turismo azon filmadaptációk közé tartozik, amit érdemes megnézni. Olvass róla a Gaming Haven-en!    *****    A most õsszel érkezõ Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai. ígéretes animének tûnik. A négy testvérrõl bemutatót itt olvashatsz.    *****    RITA-ORA.NET / Megnyílt Magyarország egyetlen Rita Ora rajongói oldala! Látogass el hozzánk és olvasd el a friss híreket    *****    Ismerd meg a Bakuten!!-t, olvasd el az 1. rész részletes elemzését! Késõbb további elemzések várhatók. Anime Odyssey!    *****    Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Álom otthon.