Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda Körmend

Kezdőlap Bemutatkozás Hírek Névadónkról Óvodánk kívül-belül Kapcsolat

 
ZÖLD ÓVODA
 


 

 
TAGINTÉZMÉNYEINK
 
FOTÓTÁR
 
Alapítványunk
 
Óvodakert

A programról

 
Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató

 

 
Náthás a gyermekem


Náthás a gyermekem

Ami rajtunk, szülőkön múlik, avagy „kisfiamnak csak az orra folyik”

Édesanyaként és fül-orr-gégészként tudom, hogy a beteg gyermekkel orvoshoz forduló szülők a rendelők „nagyüzemében” nem mindig kapnak elegendő tanácsot a betegség kezeléséhez, vagy egyszerűen izgatottságukban félreértik az ott hallottakat. A kisgyermekkor leggyakoribb megbetegedései a felsőlégúti hurutok, ezért ezekkel kapcsolatban szeretnék néhány alapvető problémát és gyakori félreértést tisztázni.
Számomra lehangoló, hogy manapság, ha egy kisgyermek közösségbe kerül, az többnyire egyet jelent a hónapokig, esetleg évekig tartó, szinte folyamatos betegeskedéssel. Ennek számtalan ismert, és sok, még felderítésre váró oka lehet. A légúti betegségek gyakoribbá válásában bűnbak a nagyarányú környezetszennyezés. Tény az is, hogy gyermekeink immunrendszere még fejletlen, ezért könnyebben megbetegszenek. Sajnos, antibiotikum tartalmú gyógyszerek gyakori rendelésével mi orvosok nem segítjük a gyermek természetes védekezőrendszerének megerősödését. Ezek a tudományos fórumokra való vitatémák, de vannak vitán felül álló tényezők, melyek az otthoni ápolásra vonatkoznak.

Hogyan is indul és zajlik a betegség?

Gyermekünk megfertőződik, náthás lesz: folyik, bedugul az orra, esetleg hőemelkedése, láza lehet. Ha a betegség vírusfertőzéssel indult, akkor nagy valószínűséggel követni fogja azt bakteriális felülfertőződés, mivel ennek kellő talaja a pangó váladék, amit a kisgyermek önerejéből nem képes teljesen kifújni az orrából. Baktériumok jelenlétét mutatja a vízszerű orrváladékot felváltó sárgás-zöldes váladék, azaz a gennyes nátha kialakulása. Ez gyakorlatilag már az orrmelléküregek – kisgyermekkorban az ún. rostasejtek – gyulladását is jelenti, innen pótlódik a nagy mennyiségű váladék. Mivel az orr, orrmelléküregek, orrgarat, garat, gége, légcső, hörgők  között semmilyen sorompó nem állja útját, a fertőzés az orrból könnyen átterjedhet a többi anatómiai helyre.(Egészen elhanyagolt esetekben – ma már szerencsére ritkán – további szemüregi, koponyaűri, idegrendszeri szövődmények keletkezhetnek.)  Gyakoribb szövődmény aközépfülgyulladásorrmandulagyulladás, a náthás gyermek pár nap után köhögni kezd, hörghurut, esetleg tüdőgyulladás alakul ki. Az orrmandula a gyakori hurutok miatt megnagyobbodik, orrlégzési nehezítettséget,fülpanaszokat okoz.A lenyelt váladék gyomor-bélhurutot, hasmenést eredményezhet. Ezek a betegségek már a szervezet általános állapotának romlásához vezetnek, csökken az ellenállóképesség, vagyis fogékonyabb lesz további betegségekre, és nehezebben lábal ki belőlük a gyermek. Kialakul tehát az ördögi kör a gyakorta visszatérő betegségekkel.

Mit tegyünk, hogy kitörhessünk az ördögi körből?

Természetesen fogadjuk meg a gyermekorvos tanácsait, és feltétlenül kérdezzünk vissza, ha valami nem világos a gyermek betegségével vagy a kezeléssel kapcsolatban!

Íme egy kis „receptkiegészítés” azokról a dolgokról, amiket sokszor nem vesznek elég komolyan a szülők:
A betegség elleni küzdelemnek minden esetben a megelőzéssel kell kezdődnie. Legeslegkorábban az édesanyák alapozhatják meg gyermekük egészséges fejlődését a terhesség alatti egészséges életmóddal, majd az anyatejes táplálással. Nagyon lényeges, hogy a szoptatás során védekezőanyagok jutnak a csecsemő szervezetébe, valamint kialakulnak a legoptimálisabb anatómiai viszonyok az orrgaratban. Később is ügyelni kell a helyes táplálkozásra, gyermekkorban a vegetáriánus étrend – véleményem szerint – nem elfogadható. Közösségbe járó gyermeknek adhatunk immunerősítő szereket is (Echinacea, Béres-csepp, Aloe vera, gyógynövények stb.), de a legfontosabb, hogy minél több időt töltsön gyermekünk a friss levegőn.

Fertőzést nemcsak közösségbe került betegtől lehet kapni, hanem a nem kellően tiszta uszoda, ill. strandvízből is.
Ha már náthás lett a gyermek, akkor mihamarabb kezdjünk hozzá az otthoni kezeléshez! Amint már említettem, a gyerekek kb. 5-6 éves korukig biztosan nem fújják ki kellően az orrukat, és ez további szövődményekhez vezethet. A leghatékonyabb és mellékhatásmentes gyógymód a kórokozókkal teli orrváladék eltávolítása. Ez otthon az orrszívó (patikákban kapható, porszívóhoz csatlakoztatható) használatával lehetséges. A szívás ún. megszakított-folyamatos módon történjen, azaz az egyik orrnyílásba helyezve a szívót, azt 1-2 másodpercenként elvesszük, majd visszahelyezzük. A szívás gyakoriságára vonatkozóan nincs szabály, gondoljunk csak arra, hogy mi hányszor fújunk orrot egy nátha alkalmával! Az orrszívás mellett természetesen gyakoroltassuk a gyermekkel az orrfújást is: szájon át nagy légvétel, száj becsukása, és a féloldali orrfelet befogva hirtelen kifújjuk az orrot. Az orrváladék oldására és a nyálkahártya lohasztására legjobb a kombinált összetételű orrspray és azt mindig orrtisztítás után alkalmazzuk! Minden náthában kiváló segítőtárs a tisztításhoz a tengervíz oldatot tartalmazó orrspray

A lázat 38° alatt nem tartjuk csillapítandónak, ugyanis a láz is fontos része a szervezet saját védekező reakciójának.
Amennyiben az orvos antibiotikumot írt fel, azt az előírt mennyiségben és ideig kell szedni, különben többet ártunk vele, mint használunk.

Sűrű váladékok, alsóbb légutak érintettsége esetén nagyon fontosak a különböző hurutoldó gyógyszerek, patikai vagy gyári készítmények, hiszen segítenek kiüríthetővé tenni a kóros váladékot.

Külön nagy téma a középfülgyulladás kérdése, aminél arra szeretnék kitérni, hogy szintén fontos az idejében elkezdett kezelés, mert a szövődmények lehetősége itt is fennáll, és bizony az ép hallás megőrzése elsőrendű cél. A váladék kiürítésének szükségessége erre az esetre is vonatkozik, ezért kerül sor szükség esetén „fülfelszúrásra”. Gondoljunk bele, milyen kellemetlen a bőrünkön egy feszülő, gennyes pattanás! Helye leggyorsabban úgy gyógyul, ha tartalma kiürítésre kerül. Lényegében ugyanez a helyzet gennyes középfülgyulladásnál is. Teljesen indokolatlan az  a tévhit, hogy akinek egyszer felszúrják a fülét, annak ettől aztán gyakrabban kell majd újra felszúrni. A gyermekek nagy részének soha nincs, vagy egy-kétszer van fülproblémája. Akinek sűrűbben kell látogatni a fülészetet, az egyszerűen valamilyen oknál fogva hajlamosabb az ismétlődőközépfülgyulladásra, és nem a legelső fülfelszúrás indít el valami kóros folyamatot. 

Lényegében ugyanez vonatkozik az arcüregöblítés esetére is. A különbség csak az, hogy az arcüregek öblítése megoldható felszúrás nélkül is, a természetes nyílásokon keresztül, az ún.Proetz-kezeléssel.

A lázhoz visszatérve említeném meg, hogy az első láztalan napon nem tekinthető még gyógyultnak a gyermek. Szervezete biztosan legyengült, nagy energiát emésztett fel a betegséggel való küzdelem. Fordítsunk időt az otthoni lábadozásra, különben elkerülhetetlen lesz az ördögi kör!
Feltétlenül szólnom kell a természetes gyógymódokról, amelyek szakavatott kezekben hasznos kiegészítői a kezelésnek. Hangsúlyozom a szakavatottságot, mert sajnos felbukkannak ál-természetgyógyászok, akiket kizárólag a kezelésekért elkérhető magas díj motivál. Az a minimum, hogy az illetőnek névtáblája, azon feltüntetett tevékenysége legyen, és semmiképpen ne fogadjunk el jelöletlen üvegben, dobozban „gyógyszert”, mindig pontosan kell tudnunk, hogy mi az a szer, amit javasoltak.

Kedves Szülők! Nemcsak saját gyermekünk, hanem a közösségbe járó többi gyermek egészsége érdekében is, a mi felelősségünk, hogy teljesen, tökéletesen meggyógyítsuk az orrban kialakult fertőzéseket, mert van, ami rajtunk, szülőkön múlik…

Forrás: http://www.jumed.hu/natha.html   Dr. Juhász Zsuzsanna,

 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Olvasnivaló
 
Kompetencia
 
Különös közzétételi lista
 
Számláló
Indulás: 2006-10-17
 
Alapítványunk számlaszáma: 72100275-11087663. Köszönjük segítségét a gyermekek nevében!

 

 

 

Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ingyenes, magyar nyelvû nyomozós kalandjátékok lebilincselõ történetekkel és grafikával! www.cluequestgame.hu    *****    A nagy nyári melegben hûsöljetek a Vízibálon a Mesetárban! Nézzetek be hozzánk!    *****    Szobafestõ Budapest területén, legyen szó tisztasági festésrõl, vagy komplexebb munkálatokról, mi rendelkezésre állunk!    *****    Svéd termék a legjobb áron! Regisztrálj vásárlónak és kapj egyszeri 2000 Ft-ot és 15% kedvezményt a katalógusból! Svéd    *****    Azariah - RAMPAPAPAM formabontó verzióban, hallgasd, likeold, mutasd meg a spanodnak is :D    *****    ClueQuest- Új, ingyenes online nyomozós játék! Fejtsd meg a rejtélyt, és találd meg a tettest!Gyere cluequest.gportal.hu    *****    Szobafestõ Budapest    *****    Svéd termékek!Csatlakozz hozzám és kapj 2000,- Ft kedvezményt-15% kedvezmény a katalógus árból!Parfümök, szépségápolás!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha érdekelnek az animék,mangák,videojátékok, japán és holland nyelv és kultúra, akkor látogass el a személyes oldalamra.    *****    Új mese a Mesetárban! Ha tudni akarod, mit keres egy tündér a kútban, gyere és nézz be hozzánk!    *****    Az utóbbi idõkben komolyan foglalkoztat a retro játékok árainak robbanása. Errõl írtam egy hosszabb cikket.    *****    Hivatalos, hogy jön a Haikyuu!! Gomisuteba no Kessen movie! Magyar nyelvû plakát, magyar feliratos elõzetes!    *****    Todoroki Shoto Fanfiction oldal, nézzetek be és olvassatok! Új Shoto nendoroid blog az oldalon!    *****    A Múzsa, egy gruppi élményei a színfalak mögött :)    *****    Madarak és fák napjára új mesével vár a Mesetár! Nézz be hozzánk!    *****    Rosta Iván diplomás asztrológus vagyok! Szívesen elkészítem a horoszkópodat, fordúlj hozzám bizalommal. Várom a hívásod!    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, lakások, egyéb épületek szigetelését kedvezõ áron! Hívjon! 0630/583-3168    *****    Ha te is könyvkiadásban gondolkodsz, ajánlom figyelmedbe az postomat, amiben minden összegyûjtött információt megírtam.