Dr. Batthyányné Coreth Mária Óvoda Körmend

Kezdőlap Bemutatkozás Hírek Névadónkról Óvodánk kívül-belül Kapcsolat

 


 

 
TAGINTÉZMÉNYEINK
 
FOTÓTÁR
 
Alapítványunk
 
Adatkezelési tájékoztató

Adatkezelési tájékoztató

 

 
Náthás a gyermekem


Náthás a gyermekem

Ami rajtunk, szülőkön múlik, avagy „kisfiamnak csak az orra folyik”

Édesanyaként és fül-orr-gégészként tudom, hogy a beteg gyermekkel orvoshoz forduló szülők a rendelők „nagyüzemében” nem mindig kapnak elegendő tanácsot a betegség kezeléséhez, vagy egyszerűen izgatottságukban félreértik az ott hallottakat. A kisgyermekkor leggyakoribb megbetegedései a felsőlégúti hurutok, ezért ezekkel kapcsolatban szeretnék néhány alapvető problémát és gyakori félreértést tisztázni.
Számomra lehangoló, hogy manapság, ha egy kisgyermek közösségbe kerül, az többnyire egyet jelent a hónapokig, esetleg évekig tartó, szinte folyamatos betegeskedéssel. Ennek számtalan ismert, és sok, még felderítésre váró oka lehet. A légúti betegségek gyakoribbá válásában bűnbak a nagyarányú környezetszennyezés. Tény az is, hogy gyermekeink immunrendszere még fejletlen, ezért könnyebben megbetegszenek. Sajnos, antibiotikum tartalmú gyógyszerek gyakori rendelésével mi orvosok nem segítjük a gyermek természetes védekezőrendszerének megerősödését. Ezek a tudományos fórumokra való vitatémák, de vannak vitán felül álló tényezők, melyek az otthoni ápolásra vonatkoznak.

Hogyan is indul és zajlik a betegség?

Gyermekünk megfertőződik, náthás lesz: folyik, bedugul az orra, esetleg hőemelkedése, láza lehet. Ha a betegség vírusfertőzéssel indult, akkor nagy valószínűséggel követni fogja azt bakteriális felülfertőződés, mivel ennek kellő talaja a pangó váladék, amit a kisgyermek önerejéből nem képes teljesen kifújni az orrából. Baktériumok jelenlétét mutatja a vízszerű orrváladékot felváltó sárgás-zöldes váladék, azaz a gennyes nátha kialakulása. Ez gyakorlatilag már az orrmelléküregek – kisgyermekkorban az ún. rostasejtek – gyulladását is jelenti, innen pótlódik a nagy mennyiségű váladék. Mivel az orr, orrmelléküregek, orrgarat, garat, gége, légcső, hörgők  között semmilyen sorompó nem állja útját, a fertőzés az orrból könnyen átterjedhet a többi anatómiai helyre.(Egészen elhanyagolt esetekben – ma már szerencsére ritkán – további szemüregi, koponyaűri, idegrendszeri szövődmények keletkezhetnek.)  Gyakoribb szövődmény aközépfülgyulladásorrmandulagyulladás, a náthás gyermek pár nap után köhögni kezd, hörghurut, esetleg tüdőgyulladás alakul ki. Az orrmandula a gyakori hurutok miatt megnagyobbodik, orrlégzési nehezítettséget,fülpanaszokat okoz.A lenyelt váladék gyomor-bélhurutot, hasmenést eredményezhet. Ezek a betegségek már a szervezet általános állapotának romlásához vezetnek, csökken az ellenállóképesség, vagyis fogékonyabb lesz további betegségekre, és nehezebben lábal ki belőlük a gyermek. Kialakul tehát az ördögi kör a gyakorta visszatérő betegségekkel.

Mit tegyünk, hogy kitörhessünk az ördögi körből?

Természetesen fogadjuk meg a gyermekorvos tanácsait, és feltétlenül kérdezzünk vissza, ha valami nem világos a gyermek betegségével vagy a kezeléssel kapcsolatban!

Íme egy kis „receptkiegészítés” azokról a dolgokról, amiket sokszor nem vesznek elég komolyan a szülők:
A betegség elleni küzdelemnek minden esetben a megelőzéssel kell kezdődnie. Legeslegkorábban az édesanyák alapozhatják meg gyermekük egészséges fejlődését a terhesség alatti egészséges életmóddal, majd az anyatejes táplálással. Nagyon lényeges, hogy a szoptatás során védekezőanyagok jutnak a csecsemő szervezetébe, valamint kialakulnak a legoptimálisabb anatómiai viszonyok az orrgaratban. Később is ügyelni kell a helyes táplálkozásra, gyermekkorban a vegetáriánus étrend – véleményem szerint – nem elfogadható. Közösségbe járó gyermeknek adhatunk immunerősítő szereket is (Echinacea, Béres-csepp, Aloe vera, gyógynövények stb.), de a legfontosabb, hogy minél több időt töltsön gyermekünk a friss levegőn.

Fertőzést nemcsak közösségbe került betegtől lehet kapni, hanem a nem kellően tiszta uszoda, ill. strandvízből is.
Ha már náthás lett a gyermek, akkor mihamarabb kezdjünk hozzá az otthoni kezeléshez! Amint már említettem, a gyerekek kb. 5-6 éves korukig biztosan nem fújják ki kellően az orrukat, és ez további szövődményekhez vezethet. A leghatékonyabb és mellékhatásmentes gyógymód a kórokozókkal teli orrváladék eltávolítása. Ez otthon az orrszívó (patikákban kapható, porszívóhoz csatlakoztatható) használatával lehetséges. A szívás ún. megszakított-folyamatos módon történjen, azaz az egyik orrnyílásba helyezve a szívót, azt 1-2 másodpercenként elvesszük, majd visszahelyezzük. A szívás gyakoriságára vonatkozóan nincs szabály, gondoljunk csak arra, hogy mi hányszor fújunk orrot egy nátha alkalmával! Az orrszívás mellett természetesen gyakoroltassuk a gyermekkel az orrfújást is: szájon át nagy légvétel, száj becsukása, és a féloldali orrfelet befogva hirtelen kifújjuk az orrot. Az orrváladék oldására és a nyálkahártya lohasztására legjobb a kombinált összetételű orrspray és azt mindig orrtisztítás után alkalmazzuk! Minden náthában kiváló segítőtárs a tisztításhoz a tengervíz oldatot tartalmazó orrspray

A lázat 38° alatt nem tartjuk csillapítandónak, ugyanis a láz is fontos része a szervezet saját védekező reakciójának.
Amennyiben az orvos antibiotikumot írt fel, azt az előírt mennyiségben és ideig kell szedni, különben többet ártunk vele, mint használunk.

Sűrű váladékok, alsóbb légutak érintettsége esetén nagyon fontosak a különböző hurutoldó gyógyszerek, patikai vagy gyári készítmények, hiszen segítenek kiüríthetővé tenni a kóros váladékot.

Külön nagy téma a középfülgyulladás kérdése, aminél arra szeretnék kitérni, hogy szintén fontos az idejében elkezdett kezelés, mert a szövődmények lehetősége itt is fennáll, és bizony az ép hallás megőrzése elsőrendű cél. A váladék kiürítésének szükségessége erre az esetre is vonatkozik, ezért kerül sor szükség esetén „fülfelszúrásra”. Gondoljunk bele, milyen kellemetlen a bőrünkön egy feszülő, gennyes pattanás! Helye leggyorsabban úgy gyógyul, ha tartalma kiürítésre kerül. Lényegében ugyanez a helyzet gennyes középfülgyulladásnál is. Teljesen indokolatlan az  a tévhit, hogy akinek egyszer felszúrják a fülét, annak ettől aztán gyakrabban kell majd újra felszúrni. A gyermekek nagy részének soha nincs, vagy egy-kétszer van fülproblémája. Akinek sűrűbben kell látogatni a fülészetet, az egyszerűen valamilyen oknál fogva hajlamosabb az ismétlődőközépfülgyulladásra, és nem a legelső fülfelszúrás indít el valami kóros folyamatot. 

Lényegében ugyanez vonatkozik az arcüregöblítés esetére is. A különbség csak az, hogy az arcüregek öblítése megoldható felszúrás nélkül is, a természetes nyílásokon keresztül, az ún.Proetz-kezeléssel.

A lázhoz visszatérve említeném meg, hogy az első láztalan napon nem tekinthető még gyógyultnak a gyermek. Szervezete biztosan legyengült, nagy energiát emésztett fel a betegséggel való küzdelem. Fordítsunk időt az otthoni lábadozásra, különben elkerülhetetlen lesz az ördögi kör!
Feltétlenül szólnom kell a természetes gyógymódokról, amelyek szakavatott kezekben hasznos kiegészítői a kezelésnek. Hangsúlyozom a szakavatottságot, mert sajnos felbukkannak ál-természetgyógyászok, akiket kizárólag a kezelésekért elkérhető magas díj motivál. Az a minimum, hogy az illetőnek névtáblája, azon feltüntetett tevékenysége legyen, és semmiképpen ne fogadjunk el jelöletlen üvegben, dobozban „gyógyszert”, mindig pontosan kell tudnunk, hogy mi az a szer, amit javasoltak.

Kedves Szülők! Nemcsak saját gyermekünk, hanem a közösségbe járó többi gyermek egészsége érdekében is, a mi felelősségünk, hogy teljesen, tökéletesen meggyógyítsuk az orrban kialakult fertőzéseket, mert van, ami rajtunk, szülőkön múlik…

Forrás: http://www.jumed.hu/natha.html   Dr. Juhász Zsuzsanna,

 
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Olvasnivaló
 
Kompetencia
 
Különös közzétételi lista
 
Számláló
Indulás: 2006-10-17
 
Alapítványunk számlaszáma: 72100275-11087663. Köszönjük segítségét a gyermekek nevében!

 

 

 

AMWAY AKCIÓ! Csatlakozz hozzám és egyszeri 5.333 Ft os kuponban részesülsz! Munkalehetõség! AMWAY termékek elérhetõ áron    *****    Anime, manga, videojátékok, könyvek, japán és holland kultúra. Ha ezek mind érdekelnek, látogass el az oldalamra.    *****    35 éves a világ egyik legnagyszerûbb játéka, a Super Mario Bros. 3! Ennek alkalmából írtam egy retrospektív cikket.    *****    Megújultunk! Új köntösben a Mesetár! Gyere, és nézz be hozzánk!    *****    A legfrissebb információk a frissen megjelent Super Mario Bros. Wonder-rõl, de szinte mindegyik Mario játék jelen van.    *****    A legfrissebb információk a két kiváló japán énekesnõrõl Hayashibara Megumi-ról, Okui Masami-ról és saját projektjeikrõl    *****    Kritika a 13 év után visszatért Nox legújabb albumáról, a Fõnixrõl.    *****    farkasmetal--Lakatos munka- Haidekker kerítés- Haidekker kapu-farkasmetal- Lakatosmunka- Kerítés-Épületlakatos-    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell nézni.Nézz bele Te is ebbe a csodás tükörbe! Szeretettel várlak.    *****    A legfrissebb információk az új Haikyuu!! movie-ról itt olvasható! Anime Odyssey!    *****    Ha neked is bejött az F-Zero 99, de túl sok nehézséget okoz, itt olvashatsz néhány tippet és trükköt, hogy jobban menjen    *****    A manga alapján a Migi to Dali ígérkezik a 2023 õszi szezon legrejtélyesebb animéjének. Érdemes lesz megnézni.    *****    Közel 20 év után visszatért az F-Zero sorozat. És micsoda visszatérés volt! Olvass róla itt.    *****    Mindenkinek kedvezõ árakkal, születési horoszkóp, párkapcsolati elemzés, gyermek és gyermektervezési horoszkóp! Kattints    *****    A Super Mario Bros. Movie az idei év egyik legjövedelmezõbb animációja. De vajon annyira jó is? Olvass róla itt.    *****    A Gran Turismo azon filmadaptációk közé tartozik, amit érdemes megnézni. Olvass róla a Gaming Haven-en!    *****    A most õsszel érkezõ Yuzuki-san Chi no Yon Kyoudai. ígéretes animének tûnik. A négy testvérrõl bemutatót itt olvashatsz.    *****    RITA-ORA.NET / Megnyílt Magyarország egyetlen Rita Ora rajongói oldala! Látogass el hozzánk és olvasd el a friss híreket    *****    Ismerd meg a Bakuten!!-t, olvasd el az 1. rész részletes elemzését! Késõbb további elemzések várhatók. Anime Odyssey!    *****    Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Találd meg álmaid otthonát! Simonyi ingatlan Debrecen Álom otthon.